fbpx

Túlléptünk a Masterfield Junior Programozó Akadémia felén, így elérkezettnek tartottuk az időt, hogy megkérdezzük róla hallgatóinkat. Először Kiss Csabára esett a választás, aki eddig nagyszerűen veszi az akadályokat, és teljesíti a feladatokat.

Reméljük segítségével az Akadémiák iránt érdeklődők kérdéseire is tudunk válaszolni! 

Következzen interjúnk Kiss Csabával, aki hamarosan junior programozó lesz.  

 

Masterfield: Szia! Köszönjük szépen, hogy elfogadtad az interjúfelkérést. Először is kérlek, mondj magadról néhány gondolatot! Még tanulsz vagy dolgozol?
Kiss Csaba: Rengeteg munkahelyen megfordultam már, pont emiatt döntöttem úgy, hogy új lapot nyitok, megpróbálkozok az Akadémia Karrier Programmal.

Felmondtam a munkahelyemen és jelenleg így tudok az intenzív képzésre járni. A képzések keresésekor fontos volt számomra, hogy olyat tanuljak, ami után egyből el lehet kezdeni dolgozni egy új munkahelyen.

MF: Honnan jött az ötlet, hogy programozással szeretnél foglalkozni?
K.Cs.: Több féle cégnél megfordultam, legutóbb egy ügyfélszolgálattal foglalkozó cégnél dolgoztam projektmenedzserként. Ott a cég által használt programokat programoztuk fel, illetve az adatbázisokkal kapcsolatban voltam besegítő, sokoldalú volt a munkám.

Hobbi szinten már foglalkoztam programozással, adatbázisokkal azonban csak később itt az új munkahelyemen. Korábban játékokat programoztam, de azt is nagyon amatőr szinten, ezért gondoltam, hogy hasznos lehet mélyebb ismereteket szerezni a témában.

MF: Nézted más oktatóközpontok lehetőségeit is? Végül miért a Masterfieldet választottad?
K.Cs.: Elsősorban a Masterfield volt a legszimpatikusabb számomra. Korábban egy másik helyen már elkezdtem az alapokat, C#-ban tanultam. Szívesen tovább mentem volna vele, viszont nem voltam megelégedve az oktatás színvonalával, így azt végül nem szerettem volna ott elvégezni.

MF: Milyen korábbi előtanulmányaid voltak IT területen?
K.Cs.: Egyáltalán nem volt IT-s végzettségem, saját magamat képeztem. A számítógéppel már gyerekkorom óta kapcsolatban állok, illetve a munkában is kellett plusz dolgokat a tudásomhoz hozzátenni. Később pedig rátaláltam a programozásra, ami pedig annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem, hogy szívesen foglalkoznék vele.  

MF: Fontos volt az ütemezés? Közrejátszott a választásban, hogy a mostani egy hosszabb, akadémiai képzés?
K.Cs.: Az ütemezés nem volt mérvadó számomra. Az viszont igazán pozitív volt, hogy akár 3 hónapon belül, vagyis ezen túl már el is tudok helyezkedni a szakmában. Ez nem befolyásolta a keresést, de örültem neki, hogy intenzív a tanfolyam.


MF
: Az első alapozó, Intenzív hét tömbösítve volt, jól működött ez az összevont megoldás? (az intenzív, a hétvégi és az esti képzés hallgatói az első alapozó héten együtt tanulnak)
K.CS.: Szerintem teljesen rendben volt. Néhányukkal, akiket ott ismertem meg, még most is beszélgetek Facebookon.

Szokták kérdezni, hogy hol tartunk, és ha volt hasonlóság a házi feladatokban, akkor azokat néha megbeszéljük, hogy kinek hogyan sikerült megoldania. Természetesen iskolán kívül is kommunikálunk.


MF:
 Mi a véleményed eddig a képzésről, mivel foglalkoztatok? Teljesíti az elvárásaid?
K.Cs.: Teljes mértékben teljesíti az elvárásaimat, a képzés tetszik nagyon. Örülök, hogy most már stabilabb lábakon áll számomra legalább egy programnyelv. A mi képzésünkön a Java az alapnyelv, amit teljesen átvettünk, így később könnyebb áttérni a többi nyelvre is.

Igaz, hogy azokat itt mélyen nem tudjuk érinteni az intenzív képzés során, viszont most már teljesen értjük, hogy miről van szó. Már könnyebben át tudjuk venni a többi nyelvet is, így, hogy van már egy erős alap. Jelenleg webfejlesztéssel foglalkozunk.



MF:
 Milyenek az oktatók, milyen a csoport?
K.Cs.: A tanárok szimpatikusak, jól felkészültek, akikre biztos, hogy fogunk emlékezni, talán mindannyian, az Bakos István és Bujdosó Géza. Az Istvánon látszik, hogy ő inkább tanárképzésű programozó, a Géza nagyon jól felkészült és a szakmai tapasztalata is teljesen rendben van.

Az órai kommunikációval semmi probléma, bárkinek segítenek az oktatók, aki kéri. Érthetően magyarázzák a feladatokat.

Ami pedig a csoportot illeti, szerintem mindenki helyén kezeli a dolgokat. Mint már említettem, az iskolán kívül is tartjuk a kapcsolatot a csoporttársakkal. Figyeljük, hogy hogyan tudunk segíteni egymásnak, hiszen pont erre épül a tanfolyam. Tudjuk, hogy nagyon fontos a „Nagy” életrevaló, munkakörnyezetbe való belepéshez, hogy egymással tudjunk kommunikálni. Ezt folyamatosan hangsúlyozzák a képzésen is, hogy szokjuk meg az egymással való kommunikációt, mert ez szükséges lesz későbbiekben a munkavégzés során is.

MF:
Tudnál mondani valamit, ami kifejezetten tetszik?
K.Cs.: A munkakörnyezet mellett az, hogy a tanárokkal való órai kommunikáció teljesen a helyén van és érthetően vannak elmagyarázva a feladatok. Szívesen jövök be reggelente képzésre, jól érzem magam itt teljesen, szuperek a képek is. :)

MF:
 Meddig jutottál el, képes vagy önállóan feladatokat megcsinálni? A képzés után egyből junior programozó leszel?
K.Cs.: Ez kicsit olyan, hogy az embernek be kell gyakorolnia, sokat kell foglalkoznia vele ahhoz, hogy biztosan tudjon mindent.

Be kell gyakorolni, utána viszont már olyan anyag és tudás lesz a kezemben, amivel már programokat tudok majd megírni. Egy junior programozó, vagy egy junior fejlesztő szint már meglesz, de sok gyakorlás kell ahhoz, hogy ez már csípőből jöjjön.

Mindenképpen megkapom azt a tudást, amiért idejöttem, illetve amiért a Masterfield-et választottam.

MF
A képzés után egyből használható a tudás, vagy szükségeltetik további otthoni tanulás, gyakorlás?
K.Cs.: A tanulás részét, az anyagot és a tudást azt megkapjuk, viszont ezt nyilván be kell gyakorolni, de szerintem ez minden szakmában így van.

MF: Karrier Programban veszel részt? Hogy érzed, lesz lehetőséged elhelyezkedni a megszerezett tudással?   
K.CS.: Biztos vagyok benne. Karrier Programban veszek részt, de jelenleg még nem néztem utána, hogy milyen lehetőségek vannak. Egyelőre még kialakulóban van ez a folyamat, de mindenképp ez volt az elsődleges szempont, hogy miután elvégeztem a képzést, a Masterfield segítségével helyezkedjek el.

MF:
Ajánlanád a kurzust ismerőseidnek, akik hasonló helyzetben vannak?
K.Cs.: Természetesen. Mint említettem volt tapasztalatom más oktatóközpontokkal is, ahol részt vettem képzéseken, de sehol nem volt ez a magasszintű oktatás, amit itt a Masterfieldnél kaptunk és kapunk.

MF:
 Magát a programozást ajánlanád olyannak, akinek egyáltalán nincs tapasztalata a területen? Megtanulható?
K.Cs.: Teljes mértékben tudom ajánlani, ha van benne elhivatottság. További pozitívum, hogy itt az iskolában a jelentkezés során van egy felvételi folyamat, amit, ha valaki sikeresen teljesít, akkor nem lesz problémája a tanulással sem, tehát ez teljesen megtanulható.

MF:
 Hasznosnak érezted a felvételi folyamat során a teszteket?
K.Cs.: Hasznosak, abszolút jól mérik a tudásszintet.

MF:
 Köszönjük szépen a hasznos információkat, találkozunk jövő héten a képzés folytatásán! :)