fbpx
Szerbia első ISTQB Advanced Level Test Manager minősítése A Masterfield Oktatóközpont valamennyi kollégája nevében gratulálunk Ivana Jovanovic-Radojicic-nak, aki hazájában Szerbiában elsőként kapta meg az ISTQB Advanced Level Test Manager min...

Szerbia első ISTQB Advanced Level Test Manager minősítése

A Masterfield Oktatóközpont valamennyi kollégája nevében gratulálunk Ivana Jovanovic-Radojicic-nak, aki hazájában Szerbiában elsőként kapta meg az ISTQB Advanced Level Test Manager minősítését. Ivana a Masterfield Oktatóközpont E-learning anyagából készült fel a vizsgára, így méltán lehetünk büszkék sikerére.
Megkértük Ivanát meséljen a felkészülés, illetve a vizsga során szerzett tapasztalatairól.


Mennyire tudtad hasznosítani az E-learning tananyagot a vizsgára való felkészülés során?
Mivel nem az angol az anyanyelvem, egy kis időre volt szükségem, hogy átlássam a tananyagot. Ahogy haladtam előre a tananyagban, és sorban megválaszoltam a kérdéseket, egyre inkább megértettem a témát. Egyes kifejezésekkel nem voltam tisztában, ezért szótárt kellett használnom, illetve utána kellett néznem az összefüggéseknek az interneten.
Főként azoknál a témáknál volt erre szükség, amelyek nem tartoztak szorosan a Test Management képzéshez, hanem más Advanced kurzusra (pl. Technical Test Analyst) utaltak. A későbbiek során azonban már könnyebben követtem a képzést.
Mivel rögtön első alkalommal sikerült letennem a vizsgát, úgy, hogy csak az E-learning anyagból készültem, azt gondolom, hogy megfelelő, magas színvonalú tananyagot kaptam.

Milyen problémák merültek fel a felkészülésed során?
Az első fejezet után azt vettem észre, hogy képzési program nem teljesen követi az ajánlott Advanced Syllabus 2012 –t. Ezt jeleztem a Masterfield Oktatóközpontnak, mint képzést nyújtó szervnek, akik továbbították a problémámat a képzés szerzőjének. Néhány nap múlva, ahogyan azt ígérték is, már az új Béta anyagot találtam a fiókomban. A Masterfieldtől kapott írásos anyagok sokat segítettek nekem. A tananyag vázlata a diákat követte, és így sokkal könnyebb volt megértenem az anyagot.

Elégedett voltál a problémakezeléssel?
Igen, teljesen! Nagyon gyorsan, néhány nap alatt megoldották a kérdést. Ha különböző szinteken a különböző lépések más-más emberhez tartoznak a problémakezelés során, az mindig félelemre ad okot, de ezúttal a szervezés tökéletesen múködött. A fent említett ok miatt egy hónappal tovább érhettem el a fiókomat, hogy befejezhessem a felkészülésemet a vizsgára.

Mennyire volt hasznos a képzési tananyag a vizsga szempontjából?
A vizsgám első próbálkozásra sikerült, és csak ennek a tréningnek az anyagából készültem fel. Ebből azért következtetni lehet a képzés minőségére és a tananyag mennyiségileg is elegendőnek bizonyult. A témákat lezáró tesztek – a helyes válaszok megismerésével – megmutatják, hogy milyen szinten értettem a témát, és megmutatják, mely területeket szükséges még ismételni, fejleszteni.
A próbavizsga külön modul, és ugyanúgy zajlik, mint az igazi, objektíven méri a vizsga sikerességét. Ha követjük a tananyagban található javaslatokat, nagy eséllyel tehetünk sikeres vizsgát a későbbiek során.

Mennyire találtad nehéznek a vizsgát?
Az ISTQB Advanced Level Test Manager vizsga nagy kihívást jelent. A tananyagot a teljes mélységében meg kell érteni, és komolyan kell venni a felkészülést. A gyakorlati tapasztalat is nagyon fontos.  Nem csoda, hogy az igazolt gyakorlati idő előfeltétele a minősítés megszerzésének.

Elégedett volt a képzés ügyintézésével?
Igen, mint már említettem a tananyaggal kapcsolatos kérésemet néhány nap alatt megoldották. Ez is azt bizonyítja, jó a szervezés és az ügyfélkezelés a képzést nyújtó szervnél, feltételezem, hogy más felmerülő problémákat ugyanolyan egyszerúen és hatékonyan oldanának meg.

Mik a terveid a jövőre nézve ezzel a minősítéssel?
Jelenleg is Test Managerként dolgozom különböző projekteken Szerbiában az Atos cégnél, és ezt szándékomban áll folytatni. Amit a cégem és a jövőbeli projektek tekintetében hasznosíthatunk a minősítés megszerzése révén, az a tesztelési folyamat fejlesztése, amely részletes információkat nyújt a megfelelő projektdöntésekhez és az idő és költség szempontból jobb projekt ellenőrzéshez. Egy szóval segít jobb minőségú szoftvert kevesebb költséggel előálllítani.

Szeretnéd a másik két modulból is letenni a vizsgát, és minősítést szerezni?
Szeretném megszerezni a másik két Advanced Level (Test Analyst és Technical Test Analyst) minősítést, és részletesen megismerni valamennyi szoftvertesztelés kihívást. Remélem ez lehetséges lesz a közeljövőben. Ösztönözni fogom a kollégáimat, hogy fejlesszék ezeket a területeket, és megosztom velük a közelmúltban szerzett tapasztalataimat.

Ivana azzal zárta a beszélgetést, hogy elmondta, nagyon kellemesnek találta azt az utat, melyet végigjárt a minősítés megszerzéséhez. Elégedett, hogy sikerült bizonyítani, hogy képes értékes, a tényeken alapuló projektdöntéseket hozni, valamint befolyásolni a szervezet fejlődési folyamatát és hozzájárulni annak jobb piaci pozíciójához.

Ivana_Jovanovic