fbpx

A legfrissebb Java tanfolyamokat megtalálod a Tanfolyam kínálatban, vagy a keresőnkben!

1. ÁLTALÁNOSAN A PROGRAMOZÁSRÓL

A számítógépek vezérlésének leírására már a feltalálásuk óta programozási nyelveket használunk. Ezen nyelvek az emberi nyelvekhez hasonlóan épülnek fel: szavakból és nyelvtani szabályokból állnak.  Természetesen sokkal egyszerúbbek és szabályozottabbak, mint a legtöbb emberi nyelv, éppen ezért elsajátításuk nem vesz igénybe éveket, szemben egy idegen nyelv megtanulásával. Ugyanakkor itt is igaz, hogy egy nyelv elsajátítása után könnyebben tanulhatunk meg további programozási nyelveket és ez által egyre sokoldalúbb programozókká válhatunk. További analógia, hogy az idegen nyelv tanulásához hasonlóan itt is elengedhetetlen a gyakorlati tudás megszerzése. Tehát nem elég elméletben ismerni az adott programozási nyelv kulcsszavait, nyelvtani szerkezeteit (szintaktikáját), „beszélni” is kell tudni azon a nyelven, azaz mindennapi, összetett feladatokat meg kell tudni oldani a programozási nyelv segítségével. És itt jelenik meg a programozás egyik elengedhetetlen feltétele: a jó algoritmizálási képesség. A programozónak (fejlesztőnek) képesnek kell lennie rá, hogy a megfogalmazott feladatot leírja az adott programozási nyelven, azaz elkészítse a feladatot végrehajtó algoritmust, hétköznapi néven kódot.

1.1 JAVA, MINT PROGRAMOZÁSI NYELV

A Java 1995-ben jelent meg és már indulásakor óriási népszerúségre tett szert a programozók körében. Sikere töretlen, jelenleg is az egyik legelterjedtebb programozási nyelv. Nevét a kitalálása során elfogyasztott rengeteg kávéról kapta. Miért lett ilyen sikeres a Java? Egyrészt azért, mert a korábban már elterjedt C programozási nyelv szintaktikájára épült, átvette a nyelvi elemek jelentős részét. És behozott egy fontos újdonságot: az elkészített kódot nem csak egy adott számítógépen, hanem – változtatások nélkül – más típusú (architektúrájú) gépeken is lehetett futtatni. Ezt egy úgynevezett virtuális gép használatával éri el, amely a kód végrehajtásához minden különböző gépen azonos futási környezetet biztosít a kódnak. A Java nyelv éppen emiatt rögtön a nagyvállalatok kedvence lett, ugyanis e cégek számos eltérő, bonyolult számítógépes architektúrát használnak. Elterjedtségére jó példa, hogy felmérések szerint jelenleg Java nyelvben íródik a legtöbb program.

  

1.2. JAVA, MINT PLATFORM

Tovább erősítette a Java nyelv népszerúségét, hogy rengeteg fejlesztőeszköz, modul, technológia jött létre a Java nyelv mentén, lefedve az IT iparág legtöbb területét. Ezek közül számos eszköz nyílt forráskódú, ingyenesen használható. Így a Java ma már nem csak egy programozási nyelv, hanem sokkal több annál: egy platform. Aki szakmai karrierútját tekintve a Java mellett dönt jó választást hoz, hiszen a Java biztos lábakon áll és az informatikai szakterületek széles skáláját lefedi.

Java technológiákra építve egy teljes informatikai architektúra kialakítható, az adatbázistól egészen a webes felületig. Továbbá az Android megjelenésével a mobil eszközök milliós volumenú területén is meghatározó lett a Java technológia. A Java technológia rugalmasságának köszönhetően az elkészített program módosítás nélkül futtatható több különböző környezetben is.

Újabban dinamikusan növekszik a Javascript keretrendszerek jelentősége is. A Javascript a Java nyelv szintaktikájára épülő egyszerúsített nyelv. Korábban csak a felhasználó böngészőjének programozására használták, utóbbi időkben azonban – a kifejlesztett keretrendszerek sokaságának köszönhetően – szerver oldalon is teret hódít.

2. JAVA, MINT KARRIER

Számos felmérés, közvélemény kutatás bizonyítja, hogy a munkaerőpiacon is komoly előnyben vannak a Java nyelvet ismerő programozók.


2016 legkeresettebb programozási nyelve a Java volt
Forrás: http://dzone.com

Nem telik el hónap anélkül, hogy valamely neves hírportál ne számolna be az informatikusok, ezen belül is kiemelten a programozók hiányáról. A szakembereket kénytelenek megfizetni a cégek. A fiatal programozók ráadásul nem csak pénzbeli juttatásokra számíthatnak, a multinacionális vállalatok a jó munkaerő megtartására is sokat áldoznak. fizetesek.hu szakportál 2016-os adatai alapján a Java programozók havi bruttó átlagbére: 469.785 Ft.

Természetesen sok eltérés tapasztalható végzettség szintje, vagy a munkavégzés helyszíne szerint. A mennyitkeresel.hu honlap felmérésének adatait mutatom be a következőkben.

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete

Jellemző bruttó fizetés

Fizetési sáv

Vidék

190.700

135.100 - 308.200

Budapest

367.700

269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete

Jellemző bruttó fizetés

Fizetési sáv

Vidék

289.250

218.200 - 358.300

Budapest

448.700

341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás

Jellemző bruttó fizetés

Fizetési sáv

Csoportvezető, középvezető
(Budapest)

708.500

574.600 - 872.000

Csoportvezető, középvezető
(Vidék)

456.000

321.600 - 507.300

Vállalkozó
(Vidék és Budapest)

779.000

397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás

Jellemző bruttó fizetés

Fizetési sáv

Középiskola, beosztott

250.700

110.000 - 575.000

Felsőfokú végz., beosztott

433.200

341.900 - 524.400

Csoportvezető/Osztályvezető

547.200

402.000 - 599.700

 
A HSWS portál Magyarország egyik vezető informatikai témájú hírportálja. Ők is sokszor foglalkoztak a programozói bérekkel és eredményeik egybecsengőek a fent említettekkel. Ők a felmérésük során fejvadász-cégeket kérdeztek meg. Szerintük a juniorok fizetése bruttó 450.000 forint, a munkatapasztalattal rendelkezőké 670.000, míg a senioroké 1 millió forint. Nehéz az út a csúcsra, mint az élet bármely más területén, de a vezető fejlesztőket általában 1.3 millió forintért foglalkoztatják.
 

3. HIVATALOS JAVA MINŐSÍTÉSEK, VIZSGÁK

Hivatalos Java minősítéseket az Oracle szoftver vállalat állít ki. A cégek egyre többször követelik meg bizonyos minősítések bemutatását az állásinterjúkon. Vizsgát a kijelölt vizsgaközpontokban (többek között a Masterfield Oktatóközpontban is) tehetünk, elektronikus formában. Általában a vizsga végén az eredményt is azonnal láthatjuk. Vizsgára történő felkészülést segítik a célzott vizsgafelkészítő tanfolyamok, de a tanfolyamok elvégzése nem előfeltétele a vizsgának. Azonban vizsgák magas ára (200-300 USD) miatt mindenképpen ajánlott a tanfolyami felkészülés. A vizsgák legtöbbször célzott tárgyi tudást mérnek, ezért azon hallgatóknak is elengedhetetlen a felkészülés, akik egyébként komoly gyakorlati tudással rendelkeznek. Nekik is ajánljuk a Masterfield Oktatóközpont vizsgafelkészítő tanfolyamait, ahol tipikus vizsgakérdésekkel is találkozhatnak hallgatóink. A vizsgák egy adott Java verzióhoz kötöttek, ezért bizonyos idő után elavulnak. Ebben az esetben különbözeti (upgrade) vizsga is tehető, így sikeresség esetén megkapjuk az új verzióhoz tartozó minősítést. Az Oracle felületén online is lekérdezhetők a minősítések, ezáltal könnyen tudjuk igazolni őket leendő munkaadónk felé, amennyiben erre szükség van az állásinterjú során.

A vizsgázás menetéről, jelentkezésről további információkat talál az alábbi linken:http://www.masterfield.hu/exams.php

A minősítsek két csoportja:

  • Java SE (Standard Edition): általános Java nyelvi ismeret
  • Java EE (Enterprise Edition): nagyvállalati Java környezet/technológiák

3.1. Java SE minősítések

3 szintú minősítés létezik (Associate, Professional, Master), az egyes szintek egymásra épülnek. Mester szinten a vonatkozó tanfolyam elvégzése is kötelező.

Például az Oracle Certified Professional, Java SE 8 Programmer vizsga előfeltétele az Oracle Certified Associate, Java SE 8 Programmer minősítés.

Egy lehetséges, javasolt útvonal:

Oracle Certified Associate, Java SE 8 Programmer > Oracle Certified Professional, Java SE 8 Programmer > Oracle Certified Master, Java SE 6 Developer

3.2. Java EE minősítések

A minősítések modulonkénti bontásban érhetők el, melyek adott Java EE technológiához kötődnek:

  • Java Server Faces
  • Web Component Developer
  • Web Services Developer
  • Java Persistence API Developer
  • Enterprise JavaBeans Developer

Minden Expert szintú vizsga előfeltétele a sikeres Java SE Professional szintú minősítés megszerzése.

4. HOGYAN LEGYEK JAVA FEJLESZTŐ?

Mikor egy új szakma, vagy új szakmai terület elsajátítása mellet döntünk komoly döntést hozunk, mely kihat további karrierünkre, egzisztenciánkra, életminőségünkre. Általános tanácsként elmondható, hogy bármilyen kecsegtető is egy adott állás/pozíció mindig mérlegeljük, hogy mennyire illeszkedik az adott szakmai terület a személyiségünkhöz, tudásunkhoz, mennyire otthonosan mozgunk az adott területen, mennyire érezzük tudásunkat biztosnak. Tartsuk szem előtt, hogy igazán sikeresek csak akkor lehetünk, ha szeretjük is, amit csinálunk.

Java fejlesztő karrier az informatika világán keresztül vezet, amely tulajdonképpen egy új, gyerekcipőben járó múszaki tudomány (összehasonlítva mondjuk az építészet sok ezer éves múltjával). Az informatika általában analitikus, logikai gondolkodást igényel, ezért a legtöbb szakember reál beállítottságú emberek közül kerül ki. A mindennapi feladatok megoldásához, egy adott Java fejlesztői pozíció sikeres betöltéséhez nem elég csak a Java nyelvet ismernünk, hanem tisztában kell lennünk az informatikai fogalmakkal, elvekkel is. Karrierünk megtervezésekor tehát arra is gondolnunk kell, hogy megszerezzük a szükséges informatikai tudást is. A Masterfield Oktatóközpontnál karrier tanácsadó szakemberek segítenek hallgatóinknak, hogy megtalálják a számukra megfelelő informatikai karrier utat.

A Masterfield Oktatóközpontnál hallgatóink elsajátíthatják a Java fejlesztői karrierhez szükséges tudást. Tanfolyami kínálatunkban megjelennek az általános informatikai/programozói tudást adó, a Java nyelv megismerését célzó, valamint a Java haladó szintú Enterprise Edition nagyvállalati technológiákat felvonultató tanfolyamok. Hangsúlyt fektetünk arra, hogy tanfolyamaink gyakorlatiasak legyenek, ezáltal segítsék a Java fejlesztői pozíciók sikeres betöltését. Továbbá célunk, hogy a Java SE és EE területek minősítései is elérhetőek legyen hallgatóink számára, ezért vizsgafelkészítő tanfolyamokat is indítunk.

4.1. Mit tanuljak, ha már Java fejlesztőként dolgozom?

A tudást nem csak megszereznünk kell, hanem fontos, hogy naprakészek is maradjunk. Különösen igaz ez az informatika dinamikusan fejlődő világára, ahol rövid idő alatt hatalmas változások történnek. A Masterfield Oktatóközpontnál mi is fontosnak tartjuk, hogy biztosítsuk a már elhelyezkedett hallgatóinknak a továbbképzés lehetőségét. Ezáltal megismerhetnek további informatikai technológiákat, lehetőségeket. A már képzett Java fejlesztőknek is kínálunk tanfolyamokat, amelyekkel kiterjeszthetik tudásukat és még sikeresebbek lehetnek munkahelyükön, megismerhetnek új területeket. 

Csomag ajánlataink kifejezetten ezt az igényt szeretnék kielégíteni.