fbpx
Megújítottuk, frissítettük a Java tanfolyamainkat! A teljes lista eléréséhez kattints a Tanfolyamok > Java fülre.  Hivatalos Java minősítések, vizsgák Hivatalos Java minősítéseket az Oracle szoftver vállalat állít ki. A cégek egyre...

Megújítottuk, frissítettük a Java tanfolyamainkat! A teljes lista eléréséhez kattints a Tanfolyamok > Java fülre. 

Hivatalos Java minősítések, vizsgák

Hivatalos Java minősítéseket az Oracle szoftver vállalat állít ki. A cégek egyre többször követelik meg bizonyos minősítések bemutatását az állásinterjúkon. Vizsgát a kijelölt vizsgaközpontokban (többek között a Masterfield Oktatóközpontban is) tehetünk, elektronikus formában. Általában a vizsga végén az eredményt is azonnal láthatjuk. Vizsgára történő felkészülést segítik a célzott vizsgafelkészítő tanfolyamok, de a tanfolyamok elvégzése nem előfeltétele a vizsgának. Azonban vizsgák magas ára (200-300 USD) miatt mindenképpen ajánlott a tanfolyami felkészülés. A vizsgák legtöbbször célzott tárgyi tudást mérnek, ezért azon hallgatóknak is elengedhetetlen a felkészülés, akik egyébként komoly gyakorlati tudással rendelkeznek. Nekik is ajánljuk a Masterfield Oktatóközpont vizsgafelkészítő tanfolyamait, ahol tipikus vizsgakérdésekkel is találkozhatnak hallgatóink. A vizsgák egy adott Java verzióhoz kötöttek, ezért bizonyos idő után elavulnak. Ebben az esetben különbözeti (upgrade) vizsga is tehető, így sikeresség esetén megkapjuk az új verzióhoz tartozó minősítést. Az Oracle felületén online is lekérdezhetők a minősítések, ezáltal könnyen tudjuk igazolni őket leendő munkaadónk felé, amennyiben erre szükség van az állásinterjú során.

A vizsgázás menetéről, jelentkezésről további információkat talál az alábbi linken:http://www.masterfield.hu/exams.php

A minősítsek két csoportja:

  • Java SE (Standard Edition): általános Java nyelvi ismeret
  • Java EE (Enterprise Edition): nagyvállalati Java környezet/technológiák

Java SE minősítések

3 szintú minősítés létezik (Associate, Professional, Master), az egyes szintek egymásra épülnek. Mester szinten a vonatkozó tanfolyam elvégzése is kötelező.

Például az Oracle Certified Professional, Java SE 8 Programmer vizsga előfeltétele az Oracle Certified Associate, Java SE 8 Programmer minősítés.

Egy lehetséges, javasolt útvonal:

Oracle Certified Associate, Java SE 8 Programmer > Oracle Certified Professional, Java SE 8 Programmer > Oracle Certified Master, Java SE 6 Developer

Java EE minősítések

A minősítések modulonkénti bontásban érhetők el, melyek adott Java EE technológiához kötődnek:

  • Java Server Faces
  • Web Component Developer
  • Web Services Developer
  • Java Persistence API Developer
  • Enterprise JavaBeans Developer

Minden Expert szintú vizsga előfeltétele a sikeres Java SE Professional szintú minősítés megszerzése.