Erősödik a C#, biztonságosabb lesz a C++

2015-09-02

A GitHub nemrég közzétette legfrissebb statisztikáját. Eszerint még mindig a JavaScript áll az első helyen a programnyelvek között. A második helyen a Javát találjuk a következő három hely esetében azonban nincs változás az előző évhez k...

A GitHub nemrég közzétette legfrissebb statisztikáját. Eszerint még mindig a JavaScript áll az első helyen a programnyelvek között. A második helyen a Javát találjuk a következő három hely esetében azonban nincs változás az előző évhez képest. Azaz ugyanúgy a Ruby, a PHP és a Phyton áll a harmadik, negyedik és ötödik helyeken. A C++ még mindig a hetedik, ellenben a C# a nyolcadik helyre küzdötte fel magát.

GitHub_statisztika

 A C++ rangsorban elfoglalt helye ugyan nem változott, mégis történtek érdekességek a programnyelvvel kapcsolatosan.
GitHub listájával csaknem egyidejúleg jelent meg a Georgiai Egyetem közleménye, mely szerint a C++ nyelvhez kidolgozták a dinamikus típusellenőrzés módszerét. Az egyetem hallgatói az LLVM fordítóját módosították úgy, hogy egy bizonyos flag megadása esetén a static_cast múveleteket futásidejú ellenőrzést is magában foglaló dinamikus párjára cserélje le a forráskód módosítása nélkül. Ez természetesen lassítja a programok futását, viszont cserébe lehetővé teszi a hibás, potenciálisan biztonsági rést nyitó castolások felderítését bennük. A Facebook 100.000 dollárral (kb. 28 millió forinttal) járó Internet Defense Prize díjjal honorálta az új találmányt.
A JetBrains pedig a C, illetve C++ nyelvvel dolgozó fejlesztőket vizsgálta, és azt szerette volna tudni, hogy kik használják a szóban forgó nyelvpárost, mivel és mire fejlesztenek benne, illetve milyen programokat hoznak létre velük. Az eredményeiket az alábbi infografikában foglalták össze:
CCinfografika

 

Tanfolyam naptár

H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1